Finn Angus -blogi

Tällä sivulla voit perehtyä Finn Angukseen blogimuodossa.

Mitä on pihviliha? Mitä on Angus?
24.04.2017

Minulta on vuosien aikana kysytty hyvin usein seuraavat kysymykset:
Mitä angus oikein on? Miten se eroaa ns. tavallisesta lihasta? Mitä pihviliha oikein tarkoittaa? Olemme noin vuosi sitten aloittaneet FinnAngus-pihvilihan markkinoinnin ja lienee paikallaan vastata muutamiin tärkeisiin peruskysymyksiin avaten hieman suomalaista naudanlihan tuotantoa.

Naudanliha on pääosin kotimaista

Suomessa tuotettiin vuonna 2015 noin 86 miljoonaa kiloa naudanlihaa ja kulutus oli noin 105 miljoonaa kiloa (lihatiedotus.fi). Lihan vienti oli n. 4 miljoonaa kiloa ja tuonti n. 21 miljoonaa kiloa. Tuonnista osa on aberdeen angus-pihvilihaa, jota tuodaan arvostaen erityisesti rodun syöntilaatuominaisuuksia.

Suomalainen naudanliha – mitä se on?

Suurin osa (n. 85%) kotimaisesta naudanlihasta tulee ns. maitorotuisista eläimistä. Lypsylehmien päätuote on luonnollisesti maito ja lihaksi päätyvät lypsylehmien ohella syntyvistä urospuolisista sonnivasikoista kasvatettavat teurassonnit sekä naaraspuolisista ne, joista ei kasvateta lypsylehmiä. Koska maitorotuisten eläinten jalostuksen päätuote on maito, lihan syöntilaatua ja muita lihantuotanto-ominaisuuksia ei luonnollisesti jalosteta näissä roduissa ollenkaan. Tästä johtuu, että lihan syöntilaatuvaihtelut ovat huomattavia. Lisäksi eläinten ruokinnassa on eroja maitorotuisten ja liharotuisten eläinten välillä.

Pihviliha on liharotuisia nautoja kasvattavien tilojen päätuote! Liharotuisten eläinten kasvatus perustuu naudan lajinmukaiseen käyttäytymiseen ja hoitoon. Vasikat syntyvät emon alle ja emo huolehtii vasikastaan ensimmäiset 6 kk imettämällä (luonnollinen maito) ja antaen vasikalle myös muuta huolenpitoa. Laiduntaminen on tärkeä osa pihvilihan tuotantoa, joten emot ja vasikat laiduntavat koko kesän nauttien ravitsevasta laidunrehusta ja huolehtien myös ympäristön monimuotoisuudesta. Muutenkin liharotuisten eläinten ruokinta perustuu pääosin naudalle luontaiseen nurmirehuun, joka tuotetaan turvallisesti ja valvotusti jokaisella pihvilihatilalla.

Maailmalla on useita satoja liharotuja, mutta Suomessa on vain muutamia ns. liharotuja eli nautoja, joita jalostetaan pelkästään lihantuotanto-ominaisuuksien perusteella (esim. lihakkuus, rasvaisuus). Suomen yleisimmät liharodut ovat aberdeen angus, blonde d’aquitaine, charolais, hereford, limousin, simmental ja ylämaan karja eli highland cattle. Rotujen välillä eroja on niiden aikuiskoossa, kasvukyvyssä, lihakkuudessa, rasvaisuudessa ja lihan syöntilaatuun vaikuttavissa ominaisuuksissa. Liharotuisten eläinten liha myydään yleensä ns. pihvilihana, josta sen varmasti erottaa maitorotuisten eläinten lihasta eli perusnaudanlihasta.  

Mikä on Aberdeen Angus?

Aberdeen angus on pikimusta (on myös olemassa ns. punaruskea angus), sarveton liharotu. Angus on alun perin kotoisin Skotlannista, mutta tällä hetkellä rotua jalostetaan maailmanlaajuisesti, suurimpien populaatioiden ollessa Pohjois- ja etelä-Amerikassa, Australiassa ja Uudessa Seelannissa. Suomeen ensimmäiset angukset tuotiin vuonna 1951 ja angus onkin Suomen vanhin liharotu. Aikuinen angus-lehmä painaa noin 600-750 kg ja täysikasvuinen sonni noin 1000- 1300 kg. Aberdeen Angus-rodun liha on maailman suosituinta pihvilihaa sen maun, mureuden ja mehukkuuden johdosta. Aberdeen Angus-rotu tunnetaan maailmalla myös sen erinomaisista emo-ominaisuuksistaan. Angus-emot huolehtivat hyvin vasikoistaan, ne ovat hedelmällisiä ja tuottavat paljon maitoa. Lisäksi ne ovat erittäin hyviä laiduneläimiä.  Angus-rotuisten eläinten jalostuksessa ja kasvatuksessa pääpaino on lihan syöntilaatu eli lihan halutaan olevan nautinnollista, mureaa ja mehukasta.

Miten Finn Angus eroaa muusta naudanlihasta?

Finn Angus Pihviliha tuotetaan pienosuuskuntamme suomalaisilla angus-pihvilihatiloilla yhdessä sovittuja tuotantovaatimuksia noudattaen. Tavoitteenamme on asiakkaan tasalaatuinen ja myönteinen pihvilihan syöntikokemus. Finn Angus Pihvilihan erottaa kotimaisesta naudanlihasta ja myös pihvilihasta tasalaatuisella tuotteella ja rekisteröidyllä Finn Angus-tavaramerkillä. Laadun takana ovat tuottajat, jotka ovat sitoutuneet tuottamaan aberdeen angus-pihvilihaa samoilla tuotantoehdoilla. Finn angus-tuotantokriteerit tarkoittavat:

  • Rotupuhtautta: Finn Angus-pihviliha tulee liharotuisista eläimistä, jotka ovat vähintään 75% angusta.
  • Tuotteen jäljitettävyyttä: jokainen eläin pystytään jäljittämään syntymä- ja kasvatustilalleen saakka. Finn Angus-lihapaketissa on aina tuottajan nimi.
  • Antibiootitta kasvatettu: Brändin alla myydään vain antibiootitta kasvatettujen eläinten lihaa. HUOM. Enemmän kuin antibioottivapaa liha.
  • Tuotteen puhtautta: Eläimet ruokitaan GMO-vapailla rehuilla ilman lisäaineita.
  • Eläinten hyvinvointia: Tuottajat ovat sitoutuneet tiukkaan eläinten hyvinvointiohjelmaan, jossa eläimille turvataan hyvät ja stressittömät olosuhteet, jotka tarjoavat eläimille aina tasapainoisesti rehuja, juomaa ja rauhallisen olotilan. Eläimillä mahdollisuus lajinmukaiseen käyttäytymiseen. Hyvinvointi käsittää myös toimet eläinten kuljetuksen ja teurastuksen suhteen. Eli yhteistyökumppaneiden tulee omata samat arvot eläinten hyvinvoinnin suhteen.
  • Lihan laatua. Liha on ulkonäöltään moitteetonta, se ei ole tervalihaa eikä siinä ole verisuonivaurioita. Liha on syöntilaadultaan mureaa ja mehukasta.

Lihan marmoroitumisominaisuuksia tullaan kehittämään ketjussa voimakkaasti.

Yhteenveto

Pihviliha tulee liharotuisista eläimistä ja ns. tavallinen naudanliha maitorotuisista eläimistä. Aberdeen angus on maailman tunnetuin ja käytetyin pihvirotu, jota arvostetaan lihan syöntilaatuominaisuuksien perusteella. Jos kuluttaja haluaa ostaa todellista pihvilihaa, kannattaa aina varmistaa lihan alkuperä eli, että liha on todella sitä tuotetta, millaisena se myydään. Finn Angus pihvilihassa rekisteröity tavaramerkki yhdistettynä tuottajatilalle menevään jäljitettävyyteen vakuuttaa pihvilihan oikeellisuuden.

Finn Angus- Reilusti Hyvää!

Katri Strohecker
Projektipäällikkö
Finn Angus Osuuskunta
Pihvilihantuottaja
Rauhala Angus

blogi.jpg


Ostoskoriisi lisätty

Jatka ostoksiaSiirry tilaamaan